نام فرزندم چه باشد؟قسمت اول
? قسمت اول
?سلام خدمت دوستان
پستی در مورد نامگذاری فرزند دیدم که مرا بر آن داشت مطالبی در چند قسمت در این مورد بنویسم ان شاالله -اول برای خودم وسپس دوستان بزرگوار مورد استفاده قرار بگیرد ?
⭐ 1 - نامگذاری فرزند
? خداونددرقرآن کریم می فرماید: « وَ عَلَّمَ آدَمَ الْأَسْماءَ کُلَّها…» (1)
اسم به معنى علامت و دلیلى است که راه نماى معنى باشد و دلالت نماید بر ذات و صفات مسمى .دین اسلام برای تربیت نیکوی فرزندان، برنامه ی عالی و ارزشمندی را ترسیم و ارائه نموده زیرا که فرزند سرمایه های آینده و امیدهای فردا هستند که رسالت مهم حمایت از کشور بر عهده ی آنهاست. لذا از اولین لحظه ای که نوزاد بر زمین قدم می گذارد، اسلام پدر و مادر را به انتخاب نام نیکو ومناسب برای او راهنمائی می کند و آن را یکی از حقوق فرزند می داند زیرا که نام گذاری اثر آشکاری در رفتار فردی واجتماعی دارد. بخاطر همین است که پیامبر خدا نام بعضی از اصحاب خود را از ❌ حرب(به معنای جنگ) به سلم(به معنای صلح و سلامتی) تغییر می دادند تا اینکه نام جدید موجب دوستی و احترام گردد.(2) لذا بخاطر اهمیت ویژه نامگذاری فرزند ونکوهش نامهای ناپسند ❌ دراین بخش به توضیح این موضوع می پردازیم:
⭐ 1- لزوم انتخاب نام نیکو برای فرزند
نام و لقب از مظاهر تجلی شخصیت آدمی است، همانگونه که هر کس می خواهد ساختمان طبیعی بدنش متعادل ?♂️ و زیبا باشد، همچنین میل دارد تمام مظاهر و پدیده های زندگیش از جلوه زیبایی برخوردار باشد ? ✨ ? ، نام و نام خانوادگی یکی از مظاهر مهم زندگی آدمی درعالم دنیاوحتی عالم قبروقیامت ،نشانه ی عبودیت وسندمحبت اهل بیت عصمت وطهارت است. یکی از حقوق مسلم کودک بر والدین، انتخاب نام نیک و شایسته برای اوست. اهمیت این موضوع به قدری است که در متون اسلامی فصل جداگانه ای بنام ✔✔ باب الاسماء و الکنی یعنی باب اسمها و کنیه ها، باب التسمیه یعنی باب نامگذاری وجود دارد.پدر و مادر وظیفه دارند قبل از به دنیا آمدن فرزند، نام بسیار زیبایی را برای او انتخاب نموده نامی که مورد تاییدقرآن واهل بیت عصمت وطهارت باشد(3).
? لذا ربعی بن عبدالله گوید: به امام صادق (علیه السلام) عرض شد فدایت شوم ما فرزندان خود را به نام شما و پدران شما می نامیم، آیا این عمل به حال ما سودمند است ❓
امام فرمود: آری به خدا قسم. مگر دین چیزی جز مهر ورزیدن و منزجر بودن است!سپس
? آیه ی 3 ال عمران را تلاوت نمودندکه خداوند متعال می فرماید: (ان کنتم تحبون الله فاتبعونی یحببکم الله و یغفر لکم ذنوبکم) اگر خدا را دوست می دارید از من پیروی کنید تا او نیز شما را دوست بدارد و گناهانتان را بیامرزد، که او آمرزنده و مهربان است. (4)
امام رضا - علیه السلام - فرمود: نامهای خود را نیکو گردانید، زیرا در روز قیامت با همان نام خطاب می شوید که ای فلان فرزند فلان برخیز و به سوی نور خود گام بردار ? و ای فلان فرزند فلان برخیز که نوری نداری. ?❌
? توضیح: البته شکی نیست که الفاظ و اسامی هر چند نیکو و پسندیده باشد نمی تواند به تنهایی باعث سعادتمندی انسان شود و مقصود از روایات گذشته این است که نامهای نیکو زمینه روانی و روحی و اجتماعی مثبتی فراهم می اورند که اگر شخص صاحب نام در افق آن قرار گیرد وعلاوه بران به اخلاق والای پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) و سیره اهل بیت عصمت (علیهم السلام) هم آراسته گردد، به حقیقت می رسد و راه بهشت به روی او باز می شود. (5) ?
ادامه دارد….
? (1)سوره بقره، آیه 31
? (2) محمد حسین ،الجلالی، آداب معاشرت در اسلام (ترجمه شرح الاربعین النبویة) ،ترجمه جواد بیات ،تهران،سازمان تبلیغات اسلامی،1372،ص65
? (3)محسن کتابچی،ایین زندگی از دیدگاه امام رضا علیه السلام،چاپ4،مشهد،نشرالف،1387،ص39.
(4)محمد،محمدی ری شهری،حکمت نامه کودک،ترجمه عباس پسندیده ،چاپ ششم،قم،،انتشارات دارالحدیث،1394،ص21
(5)محسن کتابچی،ایین زندگی از دیدگاه امام رضا علیه السلام،چاپ4،مشهد،نشرالف،1387،ص29
#به_قلم_خودم
#نام_نیک_برای_فرزند_حق_اوست